INFO: Collector’s Terms: MISB, MIB . . . BIB?

 As a buyer, always know your right when buying something

This article is written base on my experiences and reading through some other blogs that wrote the same thing, Collector’s Terms. I have seen many people asked the term like MISB, BIB and LOOSE. Even for myself at first, I really don’t have any ideas what actually those terms for. Well, basically, those short forms are used by collectors to describe the condition of an item and mostly for toys. So, what are they?

Let’s read more to find it out

Continue reading INFO: Collector’s Terms: MISB, MIB . . . BIB?

GUIDE: Electronic Piggy Bank How-to, Tabung Elektrik

CAUTION: I will not responsible for any damage that you faced. FYI, I not really an expert on calculating voltage value and electrical. So, please advise me for any parts that can be harmful.
In this tutorial, I just only show on electronically and programming parts. On the piggy bank’s designing, I leave it to you how to design it.

 

STEP 1: PARTS and TOOLS

Parts and Components:

Tools Used

  • Soldering Iron
  • Solder

Continue reading GUIDE: Electronic Piggy Bank How-to, Tabung Elektrik

INFO: Masukkan Duit Dari Maybank2u ke Simpanan ASB

Cara untuk masukkan duit dari maybank2u ke simpanan ASB dengan mudah. Syaratnya, anda mestilah mempunyai akaun maybank2u, simpanan ASB dan Internet. Takde Internet, tak jalan bang. Tapi, anda perlu mendaftarkan akaun ASB anda pada Maybank2U dahulu sebelum boleh membuat penambahan duit pada akaun ASB anda. Jadi, proses pengesahan ini mengambil masa dalam 1-2 hari.

Continue reading INFO: Masukkan Duit Dari Maybank2u ke Simpanan ASB

INFO: Berjinak-jinak dengan Jual Beli dan Simpan Emas

Saya pun baru sekarang terasa nak tau macam mana jual beli emas ni sebenarnya. Bukan apa, selain dari ASB dan Tabung Haji saya nak juga apa lagi jenis simpanan yang berfaedah untuk masa depan. Sebab itulah saya mula mencari informasi berkenaan dengan jual beli dan simpan emas.

Jadi ada beberapa perkara yang saya ingin tahu dan ingin kongsikan bersama tentang apa yang patut kita tahu contohnya hukum-hakam jual beli dan menyimpan emas;

  1. Hukum jual beli emas dalam Islam (Akad Jual Beli) – Untuk perkara ini, saya membuat rujukan e-fatwa tentang hukum jual beli emas dalam Islam. Dari pembacaan saya di dalam Internet dan di forum-forum tentang jual belj emas, mereka ada menyebut tentang akad semasa membeli adalah penting.Untuk informasi hukum jual beli emas, boleh baca di e-fatwa.gov.my.
  2. Zakat emas (Emas simpan/Emas pakai) – Zakat emas terbahagi kepada 2 jenis, satu adalah untuk emas yang disimpan dan lagi satu emas yang dipakai. Untuk pengiraan zakat emas, boleh rujuk cara pegiraan di zakat.com.my
  3. Beli emas dengan bajet RM200 – Ini adalah point yang paling menarik, sebab kita nak mulakan sesuatu, mestilah kena ada bajet. Bajet saya adalah dalam RM200 kebawah. Sekian.

Continue reading INFO: Berjinak-jinak dengan Jual Beli dan Simpan Emas

GUIDE: Bina CCTV Sendiri Dengan Raspberry Pi

CAUTION: I will not responsible for any damage that you faced. FYI, I not really an expert on calculating voltage value and electrical. So, please advise me for any parts that can be harmful.

MotionPie combination with Raspberry Pi, allowing you to use it as a private CCTV. Find out how your creativity to implementation.

Continue reading GUIDE: Bina CCTV Sendiri Dengan Raspberry Pi

ANOTHER BLOG TO RE:/BLOG